Indledning: Det er måske egentlig forkert kun at kalde dette indlæg en anmeldelse af dette ene produkt. Dette produkt er nemlig langt fra enestående i sin sammensætning, på markedet. Mit indlæg omhandler vegetariske/veganske færdigprodukter generelt – og indholdet i disse. Jeg er ikke ude efter at “shitstorme” et enkelt brand, eller produkt, for jeg er også begejstret for mange af de andre, som dette mærke fremstiller. Det handler om produkt, indhold og den plantebaserede kultur i helhed. At vi skal stille krav og være vågne.

Veganske produkter vrimler frem, som aldrig før, og jeg følger ivrigt med. Min nysgerrighed omkring fødevarer tvinger mig til at undersøge det hele. Det seneste skud på stammen er det meget hypede 100% plantebaseret “hakkekød” – uden kød – som en erstatning for kødet, så vegetaren/veganeren stadig kan få en burger, der ligner en burger.

Jeg forstår ikke valget i at man bliver vegetar eller veganer, og at maden så skal ligne noget fra et dyr alligevel? Jeg læste en tekst fra en veganer, og jeg citerer: “Det er jo ikke fordi jeg ikke kan lide kød – jeg vil bare ikke bakke op om den grusomme proces, og industri, som det er”. Nej – men din plantebaserede burger ligner jo noget fra den grusomme proces, som du ikke vil bakke op om? Hvad har en grøntsagsbøf gjort?

Tilbage til produktet “Naturli Hakket” som er 100% plantebaseret. Du får 400 gram for 25 kroner. Det er virkelig billigt. Men har du vendt produktet om?

I produktet finder du:

Dextrose: Genmodificeret (GMO) produkt, som er en sukkerart, udvundet fra ris, hvede eller majs. Det er således plantebaseret, men genmodificeret, forarbejdet og med et højt glykæmisk index. Så til dig, der ikke ønsker GMO produkter – du kan altså ikke spise Naturli Hakket.

Tapiokastivelse: En glutenfri erstatning for traditionel stivelse/meljævning. Det er forarbejdet stivelse, af fabrikken, og ses ofte i fødevarer da det tykner produktet ved meget lave temperaturer.

Maltodextrin: Endnu et fortykningsmiddel, lavet fra korn, hvede eller kartoffel. Det er forarbejdet, af fabrikken, og det er også med et højt glykæmisk index. Fælles for de nævnte tilsætninger er højt glykæmisk index. Det er ikke ligefrem sundt.

Naturli Hakket har en flot rød farve, fra rødbede, men konsistensen er meget gummiagtig, hvilket gav mig kuldegysninger. Det ligner vitterligt kød, men lige så snart du former bøfferne, og ælter farsen, så dør illusionen. Det smager sødt, og på ingen måde af hverken Karl Johan Svampe, tomat eller rødbede, som der ellers også er tilsat.

Ud over disser forarbejdede tilsætninger, så finder du nemlig også hvedegluten, sojamel, samt sojaprotein. Grøntsagerne kommer fra Karl Johan Svampe, tomat og farven fra rødbede. Det er der ikke meget grøntager over, hvis du spørger mig. Man kan diskutere om soja er en grøntsag i den sammenhæng, da en stor del af produktet består af sojaproteinkoncentrat, sojamel og sojaproteinisolat. Soja er en vigtig proteinkilde, for vegetarer og veganere, men jeg undrer mig over et produkt, der næsten udelukkende består af soja, er tilsat hvedegluten, men alligevel indeholder tilsætninger man normalt tilsætter for at undgå gluten [for allergikeres skyld]. Farsen er ligeledes heller ikke økologisk. 100% plantebaseret – men ikke økologisk? Det skurer i mine ører.

Og det gør mange af de veganske produkter generelt – ikke så meget i mine ører, men mere mine øjne, når jeg læser varedeklarationen. Det er så forarbejdede produkter, at jeg ikke engang ville give min hund det. Så kan det godt være, at man ikke vil støtte kødindustrien, mange også grundet miljønbelastningen, men er veganske produkter meget bedre selv? 

Naturli Hakket 100% plantebaseret fars kommer i plastik. [Selv om der flot står på pakken, i bedste call-to-action stil, at 50% er nedbrydeligt – hvad så med de sidste 50%?]. Det er 100% plantebaseret, men ikke økologisk. Produktet indeholder næsten udelukkende forarbejdede ingredienser, der er fremstillet kunstigt på fabrikker – til trods for at de er udvundet/forarbejdet fra planter – nuvel. Igen – 2 faktorer der modvirker miljø. Ikke nok med dét – så er produktet så forarbejdet – at man kan tale om hvor 100% naturligt det er. Du består altså af dét, som du spiser. Du består her af soja, mere soja og en masse tilsætninger, krydret med meget lidt grønt.

Min udfordring til vegetaren og veganeren: Vend dit produkt om næste gang du køber ind. Sæt dig ind i de færdiglavede produkter, som du vælger at købe, og pas på din krop!

Og så er der min holdning ………….

Jeg ville langt hellere koge en masse grønt, eller linser, mose det, tilsætte mandelmel, krydderier og forme det til lækre 100% plantebaserede bøffer. Jeg ville endda lave nok til fryseren også – så er man nemlig ude over problematikken/panikken i en “nem hverdag”, når man har en travl hverdag, og ikke når at forme grøntsagsbøffer, tage vasketøjet og arbejde 100 timer om ugen. 

Jeg elsker selv plantebaseret kost, og jeg spiser meget lidt kød, grundet min mavelidelse. Men éen ting er sikkert: Jeg køber aldrig fødevarer, der har ovennævnte ingrediensliste. Og de veganske tiltag klinger altså hult i en verden, som vi skal værne om, især for arvingernes skyld. Spis ordenligt. Er du kødæder så køb det fra et slagteri/slagter, som ved det har haft det godt, har fået ordentligt foder, og kommer fra Danmark. Er du planteæder, så lav dine “bøffer” med grøntsager, eller linser, undgå fortykningsmidler, GMO produkter og e-numre – for ellers gør du ikke planeten, eller din krop, nogen stor tjeneste.

Det handler mest om at stille krav til dét du spiser. Vend produktet om, læs, og spørg så dig selv, om du har lyst til at bestå af forarbejdede fortykningsmidler, og tilsætninger, der skal ned igennem din krop, ned igennem dine tarme og ud i dine celler – den helhed, der får dig til at være dig, give din dag energi og din hjerne brændstof.

Nej vel?

XOXO

Her har vi dem så: Gummibøfferne lagt på en seng af smukt grønt, som jeg langt hellere vil spise: 100% plantebaseret kost.

 

4 tanker om “Mama Brown & Anmeldelse Af Naturli Hakket”

  1. SKØNT med lidt perspektiv i hvad jeg ellers syntes er en meget sort/hvid debat! Jeg spiser som dig også meget lidt kød, men er samtidig frustreret over hvor ensporet og ukritisk debatten er

  2. Virkelig et fedt indlæg der rent faktisk forklare noget – og netop det med at det skal ligne kød er noget jeg bare ALDRIG har forstået.
    Vi spiser og vegetarisk et par gange om ugen, fordi vi tror på værdien af at passe på vores planet, og fordi vi så hellere vil købe økologisk, og ikke har råd til det hver dag, og der er mange fantastiske værdier i det. Men at det skal agere kød er ikke det jeg er ude efter – så ville jeg spise det.

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *