Hveder er et hit på Store Bededag og i dagene omkring den. Jeg har leget med en opskrift på hveder, der kan koldhæves med succes. Koldhævningen fremhæver smagen utroligt, efter min mening, men du bestemmer helt selv, om du vil koldhæve til efterfølgende dag, med denne opskrift.

Til 12 stk hveder skal du bruge:

25 g gær

2 dl lille-finger-varmt mælk

2 æg

1 spsk muscovadosukker

1 spsk mørk sirup

550 gr fint hvedemel

1 tsk salt

3 tsk stødt kardemomme eller knuste kardemommekapsler

100 gr blødt smør

kold kaffe til pensling [gammelt husmoderråd]

How to:

Rør din gær ud i en skål med den lune mælk og tilsæt derefter æg og muscovadosukker.

Tag endnu en skål og rør hvedemel, salt og kardemomme sammen og smuldr herefter smør i blandingen, til det er smuldret fint.

Rør nu begge blandinger sammen og ælt dejen til den bliver smidig og fast. Lad dejen hæve på køkkenbordet under et viskestykke i 2 timer.

Når hævningen er ovre, ælter du dejen godt på bordet, som du har drysset med lidt mel.

Vej din dej og lav 12 lige store klumper. Jeg dividerer dejens totale vægt med 12 og vejer af, former og sætter fra i en bradepande. De skal stå tæt, men de må ikke røre hinanden. Der skal være plads til koldhævningen.

Det er så nu, at du enten lader dine hveder hæve 2 timer mere, overdækket med et viskestykke på køkkenbordet, og går direkte til pensling og bagning eller:

Pak din bradepande ind i husholdningsfilm, eller en pose, sæt den i køleskabet på et viskestykke og vent 8 timer før du pensler dine hveder og bager dem. Det er vigtigt, at det er tæt, så du ikke får en tør overflade på dine hveder.

Hvederne skal bages i en forvarmet ovn ved 180 gr varmluft i 20 minutter.

Nyd dem direkte fra ovnen, rist dem gerne og nyd med iskoldt smør.

Velbekomme!

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *