Det er snart tid til at spise en masse and. Har du nogensinde brugt skroget, når du laver hel and i ovnen? Hér kommer opskriften på en andefond, som du kan have i baglommen til jul, så din and kan blive til mere end bare affald.
Din egen andefond kan holde sig månedsvis i fryseren – og så er den fantastisk til fx din næste nudelsuppe.
Du får her opskriften på min: “Andefond og nudelsuppe med blødkogt æg og kylling” til 2 personer.
Andefond:
1 skrog fra en hel and, vinger, hals mm.
1,5 liter vand
4 gulerødder
4 pastinakker
2 løg
4 laurbærblade
1 spsk sorte peberkorn
frisk timian
Nudelsuppe:
200 gr champignon, skåret i skiver
4 dl andefond
1 tsk brun farin
2 dl vand
2 spsk fishsauce
2 spsk sojasauce
2 fed hvidløg, knust
1 spsk sesamolie
3 cm ingefær, skåret i skiver
Topping til nudelsuppe:
250 gr stegt kyllingefilet
200 gr udon nudler
1 gulerod
2 blødkogte æg
bønnespirer
koriander
1 lime
How to:
Andefond: Skræl alle grøntsager og skær i grove stykker. De skal bare afgive smag. Brun andeskrog, vinger og hals godt af i ovnen i 30 minutter ved 200 grader varmluft. Det giver godt til smagen.
Kom derefter andeskrog, grøntsager, laurbærblade og peberkorn i en stor gryde og tilsæt vand. Få det til at simre, og lad den koge i 3 timer. Fonden skal reduceres, så der kun er 1/3 af væskemængden tilbage.
Hæld fonden gennem en si/sigte, og skum noget af fedtet på toppen af – så er den klar til brug. Lad være at salte din fond.
Tip! Kom din andefond i små bøtter, der kan fryses ned i portionsstørrelser. Din andefond kan nemlig holde sig flere måneder i fryseren, og så bliver det altså ikke lettere at lave en hurtig nudelsuppe – hele foråret.
Nudelsuppe: Hæld den færdige andefond i en gryde med vand med alle øvrige ingredienser. Lad det simre i 15 minutter.
Skær gulerod i tynde strimler, skyl koriander, lime og bønnespirer. Kog dine æg til blødkogt [ca. 6 minutter] og kom dem i et isbad, så du lettere kan pille dem. Steg kylling i salt og peber på en pande. Skær den ud i mundrette stykker.
Anret: Kasser ingefær fra nudelsuppen. Start med at komme dine udon nudler i bunden af en skål. Hæld suppen over og lad dem trække i 3 minutter deri. Top så af med kylling, æg, bønnespirer, gulerod og koriander. Giv det hele et dryp lime og nyd!
Velbekomme!