Det er snart tid til at spise en masse and. Har du nogensinde brugt skroget, når du laver hel and i ovnen? Hér kommer opskriften på en andefond, som du kan have i baglommen til jul, så din and kan blive til mere end bare affald.

Din egen andefond kan holde sig månedsvis i fryseren – og så er den fantastisk til fx din næste nudelsuppe.

Du får her opskriften på min: “Andefond og nudelsuppe med blødkogt æg og kylling” til 2 personer.

Andefond:

1 skrog fra en hel and, vinger, hals mm.

1,5 liter vand

4 gulerødder

4 pastinakker

2 løg

4 laurbærblade

1 spsk sorte peberkorn

frisk timian

Nudelsuppe:

200 gr champignon, skåret i skiver

4 dl andefond

1 tsk brun farin

2 dl vand

2 spsk fishsauce

2 spsk sojasauce

2 fed hvidløg, knust

1 spsk sesamolie

3 cm ingefær, skåret i skiver

Topping til nudelsuppe:

250 gr stegt kyllingefilet

200 gr udon nudler

1 gulerod

2 blødkogte æg

bønnespirer

koriander

1 lime

How to:

Andefond: Skræl alle grøntsager og skær i grove stykker. De skal bare afgive smag. Brun andeskrog, vinger og hals godt af i ovnen i 30 minutter ved 200 grader varmluft. Det giver godt til smagen.

Kom derefter andeskrog, grøntsager, laurbærblade og peberkorn i en stor gryde og tilsæt vand. Få det til at simre, og lad den koge i 3 timer. Fonden skal reduceres, så der kun er 1/3 af væskemængden tilbage.

Hæld fonden gennem en si/sigte, og skum noget af fedtet på toppen af – så er den klar til brug. Lad være at salte din fond.

Tip! Kom din andefond i små bøtter, der kan fryses ned i portionsstørrelser. Din andefond kan nemlig holde sig flere måneder i fryseren, og så bliver det altså ikke lettere at lave en hurtig nudelsuppe – hele foråret.

Nudelsuppe: Hæld den færdige andefond i en gryde med vand med alle øvrige ingredienser. Lad det simre i 15 minutter.

Skær gulerod i tynde strimler, skyl koriander, lime og bønnespirer. Kog dine æg til blødkogt [ca. 6 minutter] og kom dem i et isbad, så du lettere kan pille dem. Steg kylling i salt og peber på en pande. Skær den ud i mundrette stykker.

Anret: Kasser ingefær fra nudelsuppen. Start med at komme dine udon nudler i bunden af en skål. Hæld suppen over og lad dem trække i 3 minutter deri. Top så af med kylling, æg, bønnespirer, gulerod og koriander. Giv det hele et dryp lime og nyd!

Velbekomme!

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *