Imagine this: “Jeg har 2 sort hummere i fryseren, som jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre med! Kommer du?”, spørger min svigerinde.
Mig: “Kommer! Lad os lave hummer thermidor”.
Da jeg ankommer taler vi altså om sort hummere på over 1 kg. Vi var 3 mennesker. Det hér var en hummer-fest af den anden hav-verden! Så gik min storebror, og jeg, ellers i krig med de store, majestætiske kolosser!
Du får her opskriften på: “Hummer thermidor”, til 4 personer.
2 sort hummer [1/2 til hvér]
grøn, crisp salat
Opbagt sauce:
1 spsk smør
3 spsk. hvedemel
5 dl mælk
150 gr Comté
1 knsp. muskatnød
2 tsk piment d’Espelette
Fondblanding/reduktion:
2 skalotteløg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
50 gr smør
2 dl tør hvidvin
2 dl fiskefond [fåes på glas i Salling og MENY]
frisk kørvel
1 citron
Salt/peber
How to:
Afliv hummerne ved at stikke en [meget] skarp kokkekniv i krydset i nakken. Den skal nemlig kunne gå igennem skallen på hummeren. Skyl så hummerne og kog dem, hele, i kogende vand i 8 minutter. Smid dem i en rengjort køkkenvask, med iskoldt vand, så du stopper kogningen.
Sauce laves i 2 etaper og laves i denne rækkefølge:
Fondblanding/reduktion: Hak løg og hvidløg fint, sautér det i smørret i en lille gryde. Hæld hvidvin ved og reducer til 1/3 del. Når det er gjort, tilsætter du fiskefon og halverer til 1/3 igen. Så er den klar til at komme i den opbagte sauce, som du starter op således:
Opbagt sauce: Smelt smørret i en gryde, tilsæt mel, og pisk det godt sammen med et piskeris. Tilsæt nu mælken lidt efter lidt, så der dannes en opbagt sauce – uden klumper. Lad den simre 2 minutter. Riv Comté osten, og vend den i saucen. Lad den smelte heri, og smag til med muskatnød, piment d’Espelette og salt. Tip! Gem lidt ekstra revet ost til topping.
Samling af sauce og hummer: Vend nu fondblandingen i din opbagte sauce. Tag de store kløer af dine afkølede hummere. Flæk hummerne på langs/i halve og skær hummerkødet i rustikke, mundrette stykker. Bank kødet ud af de store kløer og gentag. [Brug skaftet af en kniv eller en nøddeknækker]. Vend så al hummerkødet i saucen.
Læg nu de tomme hummerskaller på en bageplade, der er beklædt med bagepapir, og fordel saucen i dem. Drys med revet ost, salt og peber og gratinér dem i ovnen i 5-10 minutter, til toppen er let gylden ved 230 grader grill.
Anret: Servér med skiver af frisk citron, hvidløgsbrød, eller osteflute, og en grøn crisp salat til, på siden.
Velbekomme!