Røget makrel er noget af det mest undervurderede, hvis du spørger mig. Mange går på den røgede laks i stor stil – men har du forsøgt dig med makrellen?
Du får her min opskrift på: “Salat med røget makrel og persille vinaigrette” til 2 personer.
150 gr røget makrel
100 gr crispy, grøn salat
50 gr radiser
1 æblecitronsaft
salt og peber
Persille vinaigrette:
1 dl persille, hakket
2 skalotteløg
1 fed hvidløg
2 spsk hvidvinseddike
1 dl smagsneutral olie
Grydebrød:
25 gr gær
500 gr hvedemel
4 dl lunkent vand
1 spsk honning
2 spsk olivenolie
1 tsk salt
Lidt mel, eller kerner, til topping
How to:
Grydebrød: Start med at opløse gær, og honning, i lunkent vand og tilsæt mel lidt efter lidt. Jeg bruger røremaskine. Tilsæt salt, når melet er vendt i, og ælt dejen i 10 minutter. Lad den hæve i 1 time, et lunt sted. Tænd ovn ved 240 grader varmluft med en gryde i. Jeg klipper et stykke bagepapir ud til bunden af gryden, som jeg hurtigt kommer i, når dejen er klar og gryden skal tages, varm, ud af ovnen. Husk handsker. Hæld dejen i gryden og drys med lidt mel på toppen. Bag grydebrødet i 30 minutter med låg, tag låget af og bag videre i 15 minutter ved 220 grader varmluft.
Salat: Skyl salat, radiser og æble. Del salaten i mindre stykker og fordel i en skål. Æble skæres i tern og vendes i lidt citronsaft og vand, i en skål, så det ikke bruner. Radiser deles blot på midten. Brug en gaffel til at fordele den røgede makrel, og tjek efter ben. Fordel æble og radiser i skålen til sidst.
Persille vinaigrette: Skalotteløg og hvidløg hakkes fint og blandes med øvrige ingredienser. Den kan sagtens trække på køl før servering.
Servér salaten, dryp med vinaigrette og nyd det varme brød til lige fra ovnen – gerne med en god sjat smør.
Velbekomme!